⭐️ Tippek & Tapasztalatok⭐️ Tips & Tricks

This page is only available in Hungarian. You can use the button above to have Google translate the text for you.

A következő témakörökben osztjuk meg az ittélők ötleteit, tapasztalatait:

Telefon
Vízum
Házasságkötés
Vásárlás

Szivesen fogadunk újabb, sokak számára hasznos információkat ezen a címen.

 

Vízum

Munkavállalás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokba munkavégzés céljából szinte lehetetlen a bevándorlás. Ha egy munkahely (és nem magánszemély) támogatja a H-1 munkavállalói vízum kérését, akkor az a cégnek 5-10 ezer dollár adminisztrációs és ügyvédi díjba kerül. A kérvényt csak abban az esetben engedélyezik, ha arra a munkakörre nincs amerikai jelentkező. Ezt úgy bírálják el, hogy a cég költségére a bevándorlási hivatal meghirdeti az állást és egy tanácsadó cég begyűjti a jelentkezőket, majd összegzi az amerikai jelentkezők kvalitásait. Ha ezen a procedurán átmegy a cég, akkor beadhatja a kérvényt arra a véges számú vizumra, amit a Kongresszus adott évben jóváhagyott. 2013-ban a helyek kevesebb, mint 4 nap alatt beteltek áprilisban. 2014-ben egy nap alatt háromszoros túljelentjezés keletkezett és sorsoltak. Aki kiesett a sorsoláson egy évet kellett várnia.

A megoldás egy PhD képzésre való jelentkezés lehet, tanulói vizumot könnyebb szerezni. A tanulmányok befejezése után 1 éves szakmai tréningre maradhat az érdekelt, ezi dő alatt a fent leírt munkavállalói vízum már megszerezhető (sokan járták be ezt az utat közösségünkben).

Hogyan vándorolhatunk be az Egyesült Államokba?

A Határátkelő blogon szépen összefoglalva minden megtalálható ezzel kapcsolatban: http://hataratkelo.blog.hu/2013/03/30/hogyan_vandorolhatunk_be_az_egyesult_allamokba

TWO YEAR HOME RESIDENCY REQUIREMENT

Bizonyos esetekben a J vízumot egy kétéves otthontartózkodási kitétellel adják meg. Ebben az esetben bele van írva a vízomba, hogy “bearer is subject to two year home residency requirement”. Ez azt jelenti, hogy a vízum letelte után két évet otthon kell tartózkodnia, mielőtt zöldkártyát, vagy bizonyos fajta vízumokat, például H vízumot kaphat. Másik J vízumot viszont lehet kapni rögtön az első után. Sajnos azonban még ha az újabb J vízum nem is követeli meg a két éves otthontartózkodást, az előző vízumét nem törli, így ha az első vízumot ilyen kitétellel adták meg, akkor a második vízum letelte után két évig otthon kell maradni ahhoz, hogy a jelöl zöldkártyát vagy H vízumot kapjon.

Ennek a kitételnek két oka lehet: vagy egy ösztöndíj miatt, aminek kifejezett célja, hogy a jelöl az Egyesült Államokban megszerzett tudását hazavigye s azzal az otthoni gazdaságot gyarapítsa, vagy olyan ösztöndíj esetében, ami szövetségi forrásból származik (például szakmai gyakorlat esetén szövetségi kormányhivatalban, szövetségi kutatóintézetben, szövetségi múzeumban). Az előbbi esetben nincs sok esély fellebbezni, de az utóbbi esetben gyakran sikerül a kétéves otthontartózkodási követelményt eltöröltetni.

Ehhez először Washingtonba kell írni a magyar nagykövetnek, hogy állítsanak ki egy “no objection” jegyzéket. Ennek mikéntjéről a nagykövetség honlapján lehet információt szerezni. Az illeték kb. 50 dollár. Ha a nagykövetségnek nincs ellenvetése az ellen, hogy a jelölt ne tartózkodjon otthon két évig, akkor megküldi a jegyzéket közvetlenül a US Department of State Waiver Review Division-nek, és másolatban a kérvényezőnek. Ezután be lehet adni a Department of State-nek a DS-3035-ös nyomtatványt, 215 dollár illeték kíséretében. Kedvező elbírálás esetén visszaigazolják, hogy törölték a kétéves otthontartózkodási követelményt, ekkor vígan lehet zöldkártyára, H vízumra stb. jelentkezni.

ZÖLDKÁRTYA igénylése házasságkötés alapján

A házasság általi zöldkártyánál nincs válólista, nincs kvóta. A kérelem összeállítása kb. két munkanapot vesz igénybe, és durván 1500 dollárnyi illetékbe kerül. Ügyvédet is meg lehet bízni, aki ennél valószínűleg többet kér pluszban, és nem biztos, hogy időt takarít meg, így szerintem ha nincs semmi ok, ami miatt aggódni kéne, hogy a kérelmet elutasítják, akkor nem feltétlenül szükséges ügyvéddel kitöltetni, bár ez mindenkinek az egyéni vérmérsékletétől, türelmétől, hivatalos papírokkal szemben érzett undorától, és angoltudásától függ.

Az alábbi nyomtatványokat kell/érdemes beadni:

• I-485, kötelező, a jelölt által kitöltött jelentkezési lap.
• I-130, kötelező, a házastárs által kitöltött jelentkezési lap.
• I-864, kötelező, amiben a házastárs kezességet vállal a jelöltért (anyagilag is!).
• I-693, kötelező, orvosi papír. Csak a Department of State által jóváhagyott orvos (“civil surgeon”) töltheti ki, és jó eséllyel az ember háziorvosa nem az. Ezért az orvos kb. 150 dollárt kér, plusz a vizsgálatok, oltások díját. Ezt a papírt nem muszáj rögtön beadni, azaz ha a doki csak egy hónapra előre tud időpontot adni, és minden más papír készen van, akkor lehet, hogy érdemes azokat beküldeni, és ezt később külön elküldeni. Vagy másik dokit keresni.
• I-131, opcionális, utazási engedély kérelem. Külön kell írni egy indoklást, hogy miért kér a jelölt “advanced parole”-t. Errőlinternetes fórumokon lehet találni jó és rossz tippeket, sablonokat, vagy egy jó ügyvéd tud költeni valamit.
• I-765, opcionális, munkavállalási engedély kérelem.

Az utazási engedélyt és a munkavállalási engedélyt a kérelem földolgozásától számítva 90 napon belül kiállítják, így el lehet elhagyni az országot vagy kezdeni dolgozni még a zöldkártya kiállítása előtt.

A beadás után adnak egy időpontot biometrikus azonosítók rögzítésére (magyarul ujjlenyomatvételre), majd később lesz egy interjú.
Hivatalosan fél-egy év a kérelem beérkezésétől számítva amíg a zöldkártyát kiállítják, de megtörténhet, hogy csak négy hónap.

Amennyiben a jelentkezéskor (vagy a zöldkártya kiállításakor, nem tudom pontosan) még nem telt el két év a házasságkötés óta, akkor “conditional” zöldkártyát adnak, ami két évig érvényes, és a lejárta előtti 90 napos időszakban be kell adni az I-751-es nyomtatványt, és fizetni még 505 dollár illetéket. Ezután újra vesznek ujjlenyomtatot (további 85 dollár), és újra lehet interjú, de lehet, hogy azt (a beadott bizonyítékoktól függően) elengedik.

Házasság esetén három év zöldkártya után lesz a nem amerikai házastárs jogosult amerikai állampolgárságra.

 

Házasságkötés

Mi a folyamata és milyen dokumentumok szükségesek magyar személy amerikai állampolgárral való házasságkötéshez itt Bostonban, és otthon?

Béky Bence összefoglalója saját tapasztalata alapján

Emlékeim szerint Cambridge-ben semmilyen irat nem kell, csak meg kell jelenni mindkét félnek személyesen a városházán, becsszóra megmondani a nevüket, és kifizetni a jelentkezési díjat.  Három nappal később föl lehet (emlékeim szerint bármelyik félnek) venni egy “marriage license” nevű iratot, amivel lehet házasodni.  Ez legolcsóbban munkaidőben a városházán oldható meg, hétvégi vagy egyéb (de Cambridge-en belüli) helyszínen történő házasságkötéshez egy “justice of the piece” nevű illetőt kell fizetni.  A Massachusettsben ilyen engedéllyel működő emberek listája elérhetőségekkel együtt a www.mjpa.org oldalon található, de fontos, hogy az engedély városhoz kötött.  Legjobb tudomásom szerint más városban történő házasságkötéshez az adott város hivatalánál kell eljárni, és az adott városban működő justice-t kell igénybevenni.  Másik lehetőség egy barát/ismerős általi házasságkötés, aminek hosszabb az átfutási ideje.  Tapasztalataim szerint a Cambridge City Clerk honlapján található információk megfelelnek a valóságnak: http://www.cambridgema.gov/cityclrk/marriagelicensesfaqpage, és látatlanban hitelt adok más városok megfelelő hivatalainak tájékoztatóinak is.  Az interneten található egyéb információk azért lehetnek könnyedén ellentmondásosak, mert a szabályok államról államra, sőt, városról városra is változnak.

Külföldön (ebbe természetesen az Egyesült Államok is beletartozik) kötött házasságok hazai anyakönyvezetését konzulátosokon, nagykövetségeken, a New York-i magyar konzulátus bostoni kihelyezett napjain, illetve Magyarországon okmányirodában (lakhely szerintiben? központiban? bármelyikben? nem tudom) lehet kérvényezni.  Ehhez már sokkal több irat kell, például a házas felek állampolgárságát igazoló papír.  Erről az illetékes hivatal munkatársai tudnak tájékoztatást nyújtani, illetve a hivatalos közigazgatási szervek honlapjain található információkat is hasznosnak találtam, például http://konzuliszolgalat.kormany.hu/hazassag-valas illetve http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Barcelona/hu/Konzuliinfo/Hazai_anyakonyvezes.htm. Legjobb emlékeim szerint az eljárás díja 19 USD, és az egyszerűség kedvéért érdemes előre kiszámolt készpénzben fizetni.  Mi tavaly áprilisban adtuk be a kérvényt, és még nem hozta a postás a magyar házassági anyakönyvi kivonatot.  Nincs tudomásom arról, hogy magyar állampolgárnak törvényi kötelezettsége lenne külföldi házasságkötését a magyar kormány orrára kötni (ellentétben a születéssel: születése jogán magyar állampolgárok kötelesek születésüket Magyarországon anyakönyveztetni).

Magyarországon külföldi állampolgárral kötött házasságról nincs információm.  Régen 60 napos várakozási időszak volt a szándék bejelentése után, de azt úgy tudom eltörölték vagy rövidítették.

Legjobb tudomásom szerint az egyik országban kötött házasság a másikban is érvényes (természetesen megfelelő anyakönyveztetési folyamat szükséges hozzá, hogy jogilag is érvényesíteni lehessen), és én úgy értelmezem, hogy tilos két orszában házasságot kötni, akár ugyanazzal a személlyel is.  Természetesen lehet, hogy ebben (vagy bármi egyébben, amit leírtam) tévedek.

 

Telefon

Hazatelefonálási lehetőségek rövid értékeléssel

 
uwtcallback
Néhány család az alabbi szervízt használja évek óta. Felismeri a hívó telefonszámát és nem kell kódokkal bíbelődni. Nagyon olcsó.

https://www.uwtcallback.com/

Google Voice
2 cent magyarországra, 15c mobilra. USA hívás ingyenes. Tökéletesen működik már 4 éve. Vettem hozzá egy átalakítót az Obi nevű cégtől. Ez a kis kütyü átrakja a házi vonalas hívásainkat a google hálózatra. Kell még hozzá egy 911 szolgáltató, 2$ havonta. A nemzetközi távhívást 011-el kell kezdeni, nincs szükség 800 szám előhívásra.

Legjobb ezentúl a google voice2text szolgáltatása, ami minden angol nyelvű telefon üzenetet azonnal eltextel és elemailez.

Skype TO Go
A “Skype To Go” nem Skype (bár ugyanazon cég szolgáltatása), hanem a “vonalas” vagy “1800 számos” megoldásokkal ekvivalens.

A Skype To Go egy előfizetéses szolgáltatás. Az előfizető kap egy helyi bostoni vagy hasonló amerikai telefonszámot, amelyet felhív. Miután a hívást felveszi az “automata”, be lehet pötyögni bármilyen külföldi telefonszámot, vagy ha az ember “elmentett” ún. kedvenc telefonszámokat, akkor tárcsázás nélkül is ki lehet azokat választani a menüből. Skype ehhez nem kell, nekem nincs is feltéve a gépemre, a hívást a saját telefonodról indítod és a hívott fél telefonján csörög.

Én kb. 10 dollárt fizetek ezért a szolgáltatásért havonta, amiért korlátlan ideig hívhatok bármely külföldi vonalas telefonszámot külön perc díj nélkül. Külföldi mobil számért van valamennyi perc díj. Azt hiszem vannak még olcsóbb havi díjak, de azok ország- vagy földrész-specifikusak.

Ez a szolgáltatás bármely itteni telefonról elérhető. Én általában a mobilomról hívom a Skype To Go számomat, mert korlátlan mobil előfizetésem van, de ha van otthoni telefonod, arról is működik. (Nekem nincs itthon vonalas számom; ha éppen kimerült a mobilom, akkor a Magic Jack-et használom, nekem nagyon jól működik — a Skype To Go-val is.)

Nobelcom
Nagyon olcsó, mobilra se sok. Interneten lehet feliratkozni és fizetni.

Keepcalling.com
Többen használjak szintén a közösségben jó tapasztalatokkal. Van helyi hívószámuk, tehát itteni vonalasról is lehet hívni.

Mo. vonalas 0.8 cent / p
Mo. mobil 4.1 cent /p

www.keepcalling.com

Rebtel

Ez egy remek szolgáltatás – bárhonnan bárhova bárkivel – hihetetlen az elv

http://www.rebtel.com/

Vonage
Nagyon bevált. Annyiba kerül hazatelefonálni, mint a szomszéd faluba. Csak otthoni mobilt hívni drágább valamivel.

Ráadasul olyan szolgáltatásuk is van, hogy egy megadott mobil telefonról ugyanúgy lehet haza telefonálni, mintha az otthoni land line-ról telefonálnál. És, ha elköltözöl, Magyarországra mész nyáron, akkor csak viszed magaddal a kis Vonage dobozodat, és a többiek innen helyi hívással hívhatnak. A régi számodat is megtarthatod vele, ha fővonalként használod.

Touchtone, formerly Pannonia Telecom
A Touchtone Comm. többéves használata alapján jók a tapasztalatok.. Magyarul is beszélnek, Eurodial szolgaltatásuk is van.

http://www.touchtone.net/touchtonetel/rates.html

T-Mobile
T-mobilos előfizetéssel hazatelefonálás – +10$/hó ha csak vezetékest, +$5( azaz összesen 15 az előfizetésen felül) ha mobilt is. SMS-t is korlátlanul lehet küldeni vele. A +15$/hó nem csak Magyarországra hanem a világ ( kb 40 országába- van egy lista) jogosít telefonálásra.

 

Vásárlási ötletek

Együnk-Igyunk

Ételek ügyében a következõket mondhatjuk: Boston viszonylag jól ellátott magyar (jellegû) élelmiszereket árusitó boltokkal. Néhány (változó színvonalú és árú) magyar étteremmel is büszkélkedhetünk.

Italok tekintetében is mondhatni elfogadható a helyzet. Egri Bikavér és Egri Merlot kapható a Trader Joe’s-nál. Talán itt a legolcsóbb.

Tokaji Aszút a Marty’s nevezetû üzletben (Harvard Street/Comm. Ave) forgalmaznak. Akkor hát lássuk a felhozatalt!

Szalámi, Kolbász, Szalonna, Felvágottak

Boston (és környéke) nem annyira büszkélkedhet csemege szalámikkal és kolbászokkal mint New York (és környéke), de azért ha nagyon megkeressük akkor megtaláljuk azt amire szükségünk van. Fõ beszerzési forrásunk a Berezka, Karls Sausage, Friend’s Market illetve a Skazka lehet. A Berezka-ban kapható Pick szalámi, gyulai kolbász, Bende féle kolozsvári szalonna, füstölt karaj, tarja, bõrös virsli. Karls Sausage osztrák/német jellegû élelmiszereket forgalmaz fõként. Saját húsfeldolgozó részlegük van, a felvágottakat õk állítják elõ házilag. Finom füstölt szalonnájuk van. A Bread & Circus, Wild Oats, Trader Joe’süzletekben is jó minõségû felvágottat lehet kapni.

Ha valaki rendelni szeretne, érdemes próbálkozni az alább felsorolt cégek valamelyikével:

Bende, Ernie’s, Quality Sausage House, Otto’s, Quick Ship, Valley Hungarian Sausage & Meat, Muncan Food.

Kenyér

Sokak szerint a “legotthonibb” kenyeret a Bread & Circus-ban lehet kapni, neve Pain D’Avignon, de a Wild Oats, Trader Joe’s, Skazka, Berezka is árul “normális” kenyeret. Meg lehet próbálni még a török kenyeret is, ha van valahol, az is elég hasonló. A Star Market-ben (pl. a Porter Sq-en) gyakran van egy Boston Breadworks nevû sarok, ahol frissen sütnek kenyeret. A “Country Boule” nagyon hasonlít a magyar kenyérre. Nem sótlan, héja is van. Kapható egy “Mediterranean Bread” nevû cipó a Shaws-nál, ez is nagyon hasonlít a magyar kenyérre. Utóbbi elõnye, hogy fagyasztva is kapható (külön kell kérni a kenyérpult kiszolgálótól), és otthon 350F-on 20 percig sütni.

Ajánljuk még a Panera Bread Country Loaf nevű kenyerét is!

Zöldségek, Gyümölcsök

Érdemes a Whole Foods üzletlánc valamelyik üzletében (Bread & Circus, Wild Oats) vásárolni, illetve nyáron valamelyik Boston környéki farmon. Náluk általában organikus élelmiszereket vásárolhatunk. Egy kicsit drága, de megéri. A zöldségeknek, gyümölcsöknek jobb ízük van és egészségesebb is.

Magyar(os jellegû) zöldpaprika (csípõs), zellergumó, karalábé (kohlrabi), fehérrépa, majd minden fontosabb élelmiszerüzletben megtalálható. Savanyú káposzta általában kapható, de a felvágottak között van. A magyar izlésnek megfelelõ (nem ecetes) a ‘Hebrew national’ és a ‘Silver floss’. A Skazka-ban nagyon finom csalamádét is árulnak, nem édes! Egyébként káposztát otthon is lehet savanyítani, nem nagy dolog. Meggy (maraschino cherries) kapható konzerv formában a Trader Joe’s nál, vagy Bendétõl. Néha elõfordul a Bread & Circus-ban is. Mákért ellátogathatunk a Berezka-ba , de lehet kapni a Whole Foodsüzletekben is. Talán itt a legolcsóbb és kimérve is kapható.

Tejtermékek

Kefir, tehéntúró (farmer cheese), joghurt, eredeti bolgár kefir fõleg a Whole Foods üzletekben található de ezek a termékek mindinkább fellelhetõk a Shaw’s, Star Market vagy a Stop&Shop élelmiszerüzletekeben is. A Friend’s Market-ben, a Bread & Circus-ban és Trader Joe’s-nál van juhtúró (French sheep cheese) is, de ez nem a “Brindza” típusu juhsajtból gyúrt túró.

Édességek

Édesség terén elég gyengén állunk itt Bostonban. Igazi bejgli készen nem kapható, de van egy “makovüj rulet” nevû orosz édesség, ami nagyon közel áll a mákos bejglihez. (Itt van “nagymamám receptje“, ha valaki saját maga akar készíteni, vagy postán lehet Otto’s-tól rendelni). Konyakos meggyet találtunk a Bazaar nevû üzletben. Ez a Beacon street-en van, 3 sarokra a Coolidge Cornertõl (nyugatra). Stollwerck konyakmeggyet (ez meg sem közelíti az otthoni “no-name” [Ace Kft. termékei, pl.] minõséget) és babapiskótát(Lady Fingers) szezonálisan lehet a Trader Joe’s-nál kapni, de van még puha állapotban a Stop&Shop-nál is. Milka csokoládét a Target-ben találtunk, mindig három féle, epres, kekszes(!) és sima tejcsokit tartanak, néha van Tobler csoki is. Túró Rudi sajnos sehol nem kapható :-(, viszont van egy hozzá nagyon hasonló orosz túrós-csokis csemege, amelyet a Szkazka-nál láttunk. Ha valaki nem rest utazni egy órácskát, akkor Manchester, NH fõutcáján (Main St) a Merrimack River oldalán található egy “La-La’s Hungarian Bakery” nevû üzlet, ahol egész kiváló süteményeket (krémest, Rigó Jancsit, lúdlábtortát, Dobostortát, stb.) lehet kapni. Nem olcsó, de eddigi tapasztalataink szerint ez közelíti meg legjobban az otthoni ízeket és adagjaik is amerikanizáltan hatalmasak. Szaloncukor szintén orosz boltokban vagy Bendétõl kapható.

Aki jártában keltében lát/hall olyan információt amit szívesen megosztana másokkal is, bátran irhat ide.

Köszönjük!

Berezka International Food
1215 Commonwealth Ave
Allston, MA 02134
617-787-2837

Karls Sausage Kitchen Inc
142 Broadway
Saugus, MA 01906
617-233-3099

Bread & Circus

Wild Oats

SKAZKA Intl Foods
159 Concord st
Framingham, MA
508-820-0068

Massis Bakery
Mt. Auburn St
Watertown, MA
617-924-0537

Trader Joe’s

Friend’s Market
795 Mass. Ave
Arlington, MA
781-646-9734

Bende & Son Salami Co., Inc.
875 Corporate Woods Pkwy, Vernon Hills, IL 60061
Phone #: (847) 913 0304,
Fax #: (847) 913 0001

Muncan Food Corp.
43-09 Broadway
L.I.C.N.Y. 11103
718-278-8847

Last modified: November 18, 2015

Utolsó módosítás dátuma: November 18, 2015