4.29.16 – Csikvári Péter: Primszámok és titkok

Az előadóról: 1984-ben születtem Budapesten. Középiskolai tanulmányaimat a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnáziumban folytattam. 2007-ben az ELTE-n matematikus diplomát szereztem, majd ugyanitt 2011-ben a doktori fokozatomat is megszereztem. 2010 és 2013 között a Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézetben voltam fiatal kutató, majd 2013 óta az MIT-n vagyok postdoc.

Az előadásról: Előadásomban a matematika két arcát szeretném bemutatni, az elméleti és alkalmazott matematikát. Két történetet fogok elmesélni amelyek váratlanul összekapcsolódnak. Az első történet a prímszámokról fog szólni, amit már több, mint 2000 éve kutat az emberiség és mégis viszonylag egyszerűen hangzó kérdésekre sem tudjuk a választ. A másik történet a kriptográfiáról vagyis a titkosításokról szól. Titkos üzenetek küldésére már nagyon régóta igény van, de míg régen minden egyes titkosítás valamilyen ad hoc módszert használt addig a számítógépek megjelenésével szükségessé vált, hogy “ipari méretekben” tudjunk titkosítani, és akkor jöttek a prímszámok…

Az előadásban minden felmerülő matematikai fogalmat alaposan el fogok magyarázni, négy alapművelet ismeretén kívül semmilyen egyéb tudásra nem lesz szükség.