10.7.16 – Mészáros László: An entrepreneur’s journey to Silicon Valley and Beyond

Az előadó: Mészáros László (Les)

Az előadás nyelve: angol

Az előadás címe: A Hungarian-American Success Story: An entrepreneur’s journey to Silicon Valley and Beyond

When a seventeen-year old Hungarian boy arrived in New York City harbor, a huge crowd was awaiting. The media, the pundits, the politicians, and many American Hungarians, they all were there. The crowd was cheering when he walked off the ship with only a small bag on his shoulders and with one dollar in his pocket. To his surprise, he was handed a bouquet of flowers, and was immediately made to stand next to the American Flag. Then cameras started to click and flashlights started to blaze. Next day, this was the front page-story of every famous newspaper in New York and finally he understood everything: there was an uprising in Budapest – yesterday was 1956 October 23, and the Hungarian revolution just began.

Les Meszaros (born Csorna, 1939 as Meszaros Laszlo) is a real self-made man. Only a few people might know that it was his company, which first developed the transmission of computer data over telephone lines, a revolutionary breakthrough of the eighties. (Today’s “VoiceBridge’ is known as ‘dial-up’.) Currently, he is devoted to supporting and inspiring high-school students of both US and Hungary and guiding them how to become successful entrepreneurs and how to run businesses responsibly.

If you want to find out how is it that a seventeen-year old Hungarian refugee can land in New York City with only one dollar and just a few words of English, create multiple successful businesses, selling them for millions of dollars, and ultimately find himself serving as Vice President of Business Development for Intel Corporation, please, come to the next Science Club and you can meet him in person. You can ask him about the secret of success and of the obligations that come with success.

His book: Legacy of a Refugee: An American-Hungarian Entrepreneur’s Journey to Silicon Valley and Beyond (2016, Buffalo Heritage Press) recounts his journey.

***

Mikor a tizenhét éves magyar fiú megérkezett New York kikötöjébe, a kikötõ tele volt emberekkel. A kíváncsiskodó tömegben ott volt New York sajtóhada, a közélet és a magyarság képviselõi is. Meglepetésére hatalmas éljenzés fogadta a hajóról kikászálódó fiatal legénykét. Vállán egy batyu néhány ruhadarabbal, zsebében egy dollár és a papirjai. Meg is lepõdött, amikor a virágcsokrot neki nyújtották át, majd azon nyomban egy amerikai zászló alá állították és a fotóriporterek gyürüjében csattogni kezdtek a fényképezôgépek. Ez az esemény volt a másnapi címlap-sztori minden New York-i híres újságban. Akkkor aztán mindent megértett. Ezerkilencszázötvenhat október huszonharmadikát írták tegnap, és Budapesten kitört a forradalom. Mészáros László éppen aznap érkezett meg Amerikába.

Les (szül. Csorna, 1939, Mészáros László) egy olyan egyéniség, aki maga dolgozott meg mindenért amit elért. Alig néhányan tudják, hogy a nyolcvanas években az ô vállalkozása volt az, ahol kifejlesztették a telefonvonalakon keresztüli számitógép-adatátvitelt, amely forradalmasította az ágazatot. Jelenleg annak szenteli az idejét, hogy inspirálja és támogassa mind a magyar mind az amerikai közepiskolás fiatalokat. Arra tanítja ôket, hogy hogyan válhatnak sikeres üzletemberré és hogy mindez milyen felelõsségekkel is jár.

Ha szerene többet megtudni arról, hogy miként jutott el egy tizenhét éves fiú fillérekkel a zsebében és csekély angoltudással oda, hogy több sikeres vállalkozás birtokosaként cégeit milliókért adja el, és végül az Intel Corporation üzleti fejlesztésekért felelôs elnökhelyettese legyen, akkor jöjjön el a Tudósklub következõ összejövetelére, ahol találkozhat majd Les-szel, ezzel a vidám természetû pozitív személyiséggel, és ott a helyszínen személyesen is érdeklôdhet a siker titkárol, no meg a sikerrel járó kötelezettségekrôl is.

Les a magyarul is hozzáférhetõ „Sikerre Születtem (Egy amerikai vállalkozó útja a Szilikon völgyig és tovább)” (2015, Lira) c. könyvében számol be életútjáról.